Althea - Malwa
Alcea lub Althea, powszechnie znane jako malwy
Malwy są popularnymi ogrodowymi roślinami ozdobnymi lub staroświeckimi ulubionymi roślinami, które łatwo wyhodować z nasion.
Aby uzyskać pełny efekt, tę wysoką, wyprostowaną, krótkotrwałą bylinę najlepiej sadzić z tyłu słonecznej granicy, z czymś z przodu, aby ukryć nagie dolne łodygi.
Młode liście - surowe lub gotowane mają łagodny smak, ale konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Można je również drobno posiekać i dodać do sałatek. Płatki kwiatów i pąki kwiatowe - surowe można dodawać do sałatek. Z korzenia uzyskuje się pożywną skrobię. Z płatków kwiatów przygotowuje się orzeźwiającą herbatę.
Lecznicze właściwości malwy (Alcea rosea) mają długą historię stosowania leczniczego. Malwa była używana do leczenia zapalenia błon śluzowych. Mówi się, że sok działa kojąco na gardło i przewód pokarmowy i jest zalecany w leczeniu dolegliwości jelitowych. Do leczenia skaleczeń i siniaków stworzono kojące bandaże ziołowe i preparaty do kąpieli.